2010. március 17., szerda

Góvindadīvyad-vṛndāraṇya-kalpa-drumādhaḥ-
śrīmad-ratnāgāra-siṁhāsana-sthau |
śrīmad-rādhā-śrīla-govinda-devau
preṣṭhālībhiḥ sevyamānau smarāmi ||

Vrndá tündöklő erdejében, egy kívánságteljesítő fa alatt,
szépséges drágakő-hajlékban, oroszlántrónuson ül
Srí Rádhá és Góvindadéva,
kiket kedves barátnőik szolgálnak – reájuk emlékezem.

Rúpa gószvámí 1535-ben érkezett Vrndávanba azzal a feladattal, hogy tárja fel Krsna kedvteléseinek szent helyeit. A Jamuná partján ülve azon tűnődött, miként fogjon bele küldetésének teljesítésébe, mikor egy fiúcska lépett hozzá, s egy kis dombocskához vezette őt. Itt rejtezik Góvinda múrtija, egyike azon nevezetes múrtiknak, melyeket annak idején Vadzsra, Krsna dédunokája imádott – mondta neki. Mert Vadzsra nem láthatta Krsnát, ezért Uttará, Paríksit király anyja elbeszélése alapján múrtikat faragtak oly módon, hogy Krsna lábaihoz Madana-móhan lábai hasonlítottak, felsőtestére Gópínáth felsőteste, az arcára pedig Góvinda arca.
Így került hát elő Góvindadév múrtija, Rúpa gószvámí szeme fénye. Később a múrti fellelésének helyén építették Góvindadév templomát, mely véglegesen csak 1590-re készült el. Rádhá múrtiját pedig Dzsagannáth Puriból Pratáparudra király fia hozatta ide.


A múrtikat az 1670-es években, a muszlim támadáskor Dzsaipurba menekítették, ma is ott imádják őket. Az alábbi képek itt készültek. A Rádhá-Góvindát köszöntő sokaság:
A háttérben álló oszlopokon a gószvámíkat muzsikálnak és táncolnak, a mrdangán Gópál Bhatta gószvámí játszik, a kürtöt Raghunáth Bhatta gószvámí fújja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése