2009. augusztus 16., vasárnap

Saranágati hírlevél


A fehér, vas, gonosz Krsna


A minap megnéztem a szótárban a “krsna” szó jelentését. Nagyon érdekes! Az egyik jelentése „fekete” – ezt már tudjuk. Van néhány más jelentés is, mint például „pajkos”. Ismerjük Krsna természetét, így hát ezt is meg tudjuk érteni. Majd néhány újabb jelentés, végül pedig van még egy magyarázat a szótárban mégpedig, hogy „krsna” azt jelenti „ardzsuna”.
„Ardzsuna” pedig azt jelenti „fehér”! Tehát a fekete azt jelenti fehér! Krsna pedig azt jelenti Ardzsuna! Tudjuk, hogy Krsna a „Bhagavad Gítá” elbeszélője, Ardzsuna pedig a hallgató. Ők ketten nagyon jó barátok. Aztán elkezdtem gondolkodni: hogyan lehetséges, hogy a fekete fehér!? Majd hirtelen rájöttem, hogy ez a szakhja-rasza dicsőítése. Mert olyan mély a barátságuk, hogy a fekete Krsnából fehér Ardzsuna lesz! Annyira összetartoznak a barátságban, hogy a feketéből fehér lesz. A fehérből pedig fekete!

Ez az ő mély érzelmekkel teli kapcsolatuk. Krsna azt jelenti Ardzsuna, ne feledjétek ezt! De ekkor még nem értem a szótár végére. Volt még néhány egyéb jelentés is. A „krsna” szó utolsó jelentése „vas”. Bár tudjuk, hogy Krsna mindenkit vonzó, mégis a szótár szerint Ő csak vas! De akkor ki a mágnes?

A mágnes rendelkezik a vonzerővel! Ez a különleges energia a mágnes! És a vas Krsna csupán válaszol az energiára. Ki tehát ez az engergia?!... Mert ezzel az energiatöbblettel lesz Krsna vonzó. És ez már nem barátság többé! Ez már egy másik rasza. De néha hasznos belenézni a szótárba.

Hát nem egy csodálatos folyamat – amikor a fekete fehér és a fehér fekete? Ahol a vas rendelkezik a vonzerővel, amikor ennek a vonzerőnek a hatása alá kerülhetsz – azt gondolom ez egy csodaszép folyamat.

„Krsna” másik jelentése „gonosz”. Mikor gonosz Krsna? A gópikkal! Egyfolytában!!! Kínozza őket! Mindig hívogatja őket,
„gyertek, gyertek!” aztán pedig csalódást okoz nekik! Nem kegyetlenség ez?! De ez ismét a kifinomult ízlés kérdése. Mert az Ö kegyetlensége nem hétköznapi kegyetlenség.

Krsna tehát kegyetlen néha, nem tartja be a szavát...és még sok minden mást is csinál. De ez az amiért dicsőítjük. Mert isteni természete ilyen módon még inkább megnyilvánul. Ö nem egy átlagos Isten, aki mindig jó. Az nagyon unalmas. Krsna mindig érdekes! Minden nap tud valami újat mondani neked. Különösképp amikor azt gondolod végre megértettél valamit – abban a pillanatban szétzúzza az elképzeléseidet! Mozgásban tart. Mert a lelki élet lendületes. Kell lenniük hullámoknak!

Amikor kegyetlen – az édes. Olyannyira, hogy senki sem képes elhagyni Őt.

----------------------------------

Invitálást kaptam, és feliratkoztam egy hírlevélre. Tanítómesterem, Szvámí Bhakti Kamala Tírtha leckéiből vett részleteket osztanak meg velem/velünk kedves hittestvéreim magyar angol és bolgár nyelveken. Ha szívesen olvasnád, küldj privát üzenetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése